15 iul. 2017

Frumusetea, in vechiul Egipt

Faraonii aveau propriile lor coafuri, manichiuri si cosmetice. Arheologii au descoperit oglinzi, agrafe de păr,  pensule și alte obiecte. Egiptenii luau o mulțime de produse cosmetice și de înfrumusețare cu ei în mormânt, de aceea atât de multe lucruri s-au pastrat pana azi. Se pare că ei au vrut să arate bine si în viața de apoi.

Si chirurgia cosmetica era prezenta. Papirusul Ebers ofera sfaturi privind corectii de nas, urechi și alte părți ale corpului desfigurate de război sau accidente. Modelarea craniului se practica si la egipteni, ca si la minoici, britanici vechi, Mayasi si unele triburi din Guineea.
Un număr mare de remedii anti-rid au fost de asemenea descoperite.
Machiajul era aplicat zilnic si statuilor de zei, împreună cu ofrande alimentare. Uneori, oamenii isi pictau întreaga fata in verde sau negru  pentru a semăna cu ochiul de protecție al zeului Horus. La ocazii speciale, egiptenii antici purtau conuri  de parfum pe cap, care picurau parfum pe perucile lor.

Cosmeticele erau utilizate pe scară largă si de bărbați și de femei. 

Dermatograful negru era utilizat pe scară largă. Ocrul era aplicat pe buze. Uleiuri și creme parfumate mentineau pielea umedă, în climatul uscat. Uneori cosmeticele erau oferite ca parte a salariului cuiva.

Cosmetice erau considerate impregnate cu puteri magice. Purtarea pleoapelor verzi a fost gandita pentru a convoca protecția lui Hathor, zeita frumusetii.
Chiar și produsele cosmetice pentru deces au fost considerate o cheie pentru menținerea unui aspect tineresc. Printre obiectele îngropate odata cu mortul, pentru a răspunde nevoilor lor în viața de apoi, puneau linguri cosmetice, palete pentru  kohl și ocru , pietre șlefuite, tuburi pentru a stoca dermatograful, borcane de crema hidratanta, piepteni de fildeș, parfumuri de cedru și ienupăr.

Frumusețea femeii în Egiptul Antic

S-au descoperit vase, flacoane, unguente și cutii de fard de ochi, uleiuri parfumate, grăsimi animale amestecate cu tămâie, scorțișoară și ienupăr; isi albeau fețele cu ceruzit; isi pictau buzele cu o perie.
Utilizarea de make-up era comuna încă din 4000 î.Hr. Culoarea preferata a ochilor make-up a fost verde; umbra preferat a era negru-albastru. Obrajii si buzele se inroseau, unghiile erau colorate cu henna. Nimeni nu a găsit încă o mostre de ruj antic.Imagini pentru egipt hair makeup
Femeile aveau manichiură, isi smulgeau sprâncenele, aplicau sprâncene false și roșu pe obraz, pictau unghiile cu roșu rubiniu, utilizau Kohl (negru pentru  ochi). Unele isi impodobeau sfarcurile cu aur și subliniau venele de pe sânii cu albastru.

Eye Make Up

Egiptenii purtau dermatograf negru si aici a aparut primul rimel din lume . Eyelinerul avea si rolul de a taia strălucirea soarelui și prin conținutul de sulfură de plumb și clor, era si un dezinfectanți. Un fel de pastă la borcan și umezită cu salivă, Kohlul a fost, în general, fabricate din antimoniu, coji de migdale arse, grasimi si malachit, oxid negru de cupru si lut ocru. Aplicat cu bastoane de fildeș, lemn sau metal, a fost, de asemenea, folosit pentru a colora genele și sprâncenele.
Imagini pentru egipt hair makeup
Fardul de ochi era purtat pe pleoapele superioare și inferioare.Acesta era de obicei negru sau verde. Verdele era făcut din malachit pulbere (minereu de cupru). Negru provenea de la galena (o sulfură de plumb de culoare închisă); griul era facut din carbonat de calciu. Grăsimea de gâscă era folosita ca liant. Egiptenii antici purtau, de asemenea, sclipici la ochi realizat din cochilii irizate de gandaci amestecate cu praf.

 Ingrediente cosmetice

Hidratantele erau realizate din oua de strut, ulei de măsline, rășini vegetale, lapte proaspăt și sare de mare, parfumate cu tămâie, smirnă, cimbru, maghiran și esențe de fructe și nuci, în special migdale . Cremele antirid erau realizate cu ceară, ulei de măsline, tămâie, lapte, ienupăr și excremente de crocodil.
S-au gasit galena, ceruzit (un carbonat alb de plumb),, laurionit și phosgenit.Nuanțele de gri erau realizate prin amestecarea de galena, care e neagra, cu laurionit ceruzit și phosgenit, care sunt de culoare albă.
Pulberile cosmetice de obicei erau utilizate pentru textură. Grăsimea, de obicei, era animală, probabil de la gâște. 
Analiza pudrelor gasite in mormintele faraonilor care au murit între 2000 și 1200 î.Hr. aratat acestea au fost făcute din compuși chimici cum ar fi laurionit și phosgenit care nu se găsesc în natură și sunt obtinute cu ajutorul unui proces complicat . Analiza a fost efectuată de chimistii de la L'Oreal , companie de cosmetice.
 În Egiptul antic, conjunctivita era foarte frecventa. 
eMachiajul elaborat purtat de Regina Nefertiti și alti egiptenii antici avea puteri de vindecare, invocând protecția LUI  Horus și RA  impotriva bolilor. Machiajul pe baza de plumb folosit de egipteni avea proprietăți antibacteriene care au ajutat la prevenirea infectiilor comune la momentul respectiv.
Deși multe texte scrise, picturi si statui din perioada indica faptul ca machiajul a fost utilizat pe scară largă, egiptenii l-au văzut ca magie, nu ca medicina.
Frumusețea bărbaților în Egiptul Antic

Multi barbati egipteni, inclusiv faraonii și dar si pescarii obișnuiți, purtau machiaj.
 Barbatii, de asemenea, isi pictau unghiile și purtau cercei .  Vechii egipteni purtau fetele curate, rase. Aparate de ras din bronz au fost găsite în mormintele oamenilor  cuînaltă stare.
În mormântul regelui lui Tutankamon, datat la 1350 î.Hr., arheologii au descoperit borcane cu crema de corp, de  culorare a buzelor, obrazului si arome încă utilizabile.Barbatii foloseau produse cosmetice, cum ar fi creme de protecție solară și lubrifiante ale pielii.

Coafuri din Egiptul Antic

Egiptenii umblau, de obicei, rasi și purtau peruci lungi și scurte. Barbatii purtau părul lung;baietii -capul ras, cu excepția unei șuvițe de păr deasupra urechii. Un corp de sex masculin, gasit intr-un cimitir al celor din clasa muncitoare, în Hierakonpolis, din jurul 3500 î.Hr., avea barbă bine împodobita.
Femeile purtau uneori lucruri lungi în părul lor. Un corp de femeie din clasa muncitoare din jurul 3500 î.Hr. a prezentat dovezi de colorare a părului (henna) și de păr țesut ( pentru a produce o coafură stup elaborat). Un mormânt în cimitirul lucrătorului la Hierakonpolis relevat o femeie în sfârșitul anilor 40 de ani sau 50 de ani timpurii, cu un Mohawk. Egiptenii colorau părul gri cu sânge de animalelor si adaugau impletituri false la propriul lor păr.
Cei mai timpurii pieptenii erau din oase de pește.Cei mai vechi piepteni dateaza de acum 6000 de ani, in mormintele egiptene. Unii aveau rânduri unice de dinți, altii rânduri duble de dinți.
Salată tocata  și alte plante erau aplicate pe scalp ca un remediu pentru chelie. Un corp de sex masculin dintr-un cimitir din clasa muncitoare în Hierakonpolis din jurul 3500 î.Hr. avea o perucă piele de oaie pentru a ascunde un loc chel

Peruci din Egiptul Antic

Perucile erau populare în Egiptul antic așa cum au fost si în Mesopotamia antică, Creta, Persia și Grecia.
 Cele egiptene erau făcute din fibre vegetale, cum ar fi lână de oaie, păr de animale sau din păr uman, întărite cu ceara de albine. Cele mai vechi datează din jurul anului 3000 î.Hr. Multe peruci egiptene au supraviețuit în stare relativ bună și mai multe muzee și universități au colectii fine ale acestora.Imagini pentru egipt hair makeup
Perucile erau purtate la festivaluri și evenimente majore. Membrii claselor superioare aveau multe peruci, peruci duble elaborate cu împletituri complicate si bucle, bucle fixate cu ceară de albine și benzi de par cu ciucuri. Faraonii aveau părul scurt. Acoperitoarele de cap pe care le vedeți pe mumii și statui gigantice sunt peruci.Faraonii purtau bărbi false, ca si unele regine egiptene.
Perucile egiptene erau ca o casca. Unele de un verde  luminos, albastru sau de culoare roșie, iar unele erau împodobite cu metale și pietre prețioase. O peruca purtata de regina Isimkheb în 900 î.Hr., cântărește atât de mult incat avea nevoie de ajutor de la însoțitorii ei ca să se ridice. În prezent, este păstrată în Muzeul din Cairo, si e făcuta în întregime din păr uman maro și ceară de albine.
În timpul domniei lui Nefertiti si oameni obișnuiți au început poartă peruci. O peruca de lux  era un simbol sexual puternic, legat de Hathor, zeita frumusetii.

Tatuajele și Parfumuri Imagini pentru egipt hair makeup

Femeile egiptene erau, de asemenea, pasionate de tatuaje. In special cântăreții, dansatorii și prostituatele le purtau, iar unele purtau conuri care se topeau și le acopereau trupurile cu parfum. Parfumul provine de la mesopotamieni și egipteni, care foloseau rășina unor arbusti din desert, cum ar fi smirna, cassia, nard și tămâie. Faraonii ardeau tămâie ca jertfă adusa zeilor și erau îmbălsămati cu chimen, maghiran și scorțișoară.
Cele mai vechi parfumuri au fost utilizate ca ofrande aduse zeilor. Tămâia era arsa în timpul ceremoniilor. În unele cazuri, era folosita ca un fel de deodorant pentru animalele sacrificate. Din 3000 î.Hr., egiptenii și mesopotamienii foloseau parfumuri ca arome corporale și uleiuri de baie.
Vechii egipteni credeau ca mirosurile neplacute cauzau boli. Parfumuri si arome se dadeau pe corp din motive de sănătate și pentru a îndepărta blestemele. La petreceri, bărbații purtau ghirlande de flori și parfumuri și răspândeau parfum sub formă de pulbere pe paturile lor, astfel ca trupurile sa le poata absorbi în timpul nopții. Petalele de flori erau împrăștiate pe podea și apă parfumata era turnata si în statui.Imagini pentru egipt hair makeup
Femeile egiptene folosite diferite parfumuri pentru diferite părți ale corpului lor. Cleopatra folosea un ulei de trandafiri si violete pe mâini și pentru picioarele un ulei cu miere, scorțișoară, iris, zambilă și portocal.
Egiptenii aveau vase de sticla frumos ornate in care tineau parfumul și tot ei au dezvoltat procesul de effleurage (stoarcere aromatica în uleiuri grase). Lemnul de cedru era folosit pentru a da casei si mumiilor un miros proaspăt.

Niciun comentariu: