8 oct. 2011

Vitamine pentru sănătatea pielii și a părului

O dieta care contine cantitati adecvate de alimente bogate in beta-caroten - legume cu frunze verzi, morcovi, caise - este excelentă pentru piele, datorită continutului de beta-caroten.
 Și vitamina C este un ajutor prețios. Cei care consuma alimente bogate in vitamina C, cum ar fi fructele, mai ales citrice, au pielea mai stralucitoare. Vitamina C inactivează, de asemenea, nitrozaminele din ţigări, carne afumată şi alimente procesate. Nitraţii se transformă în nitrozamine, în lipsa de vitaminei C, iar vitamina C blochează formarea lor, reducând astfel riscul de deteriorare a pielii.

Vitaminele sunt esentiale pentru o sănătate bună, pentru creştere şi în procesele metabolice importante ale corpului. O deficienta de vitamine, pe o perioadă mare de timp, duce la anumite boli.
Vitaminele au fost împărţite în două grupe - vitamine solubile în apă, cum ar fi vitaminele C si B-Complex şi liposolubile -  A, D, E şi K.
Organismul poate stoca vitamine liposolubile. Fiind solubile în apă, vitamina B complex și  vitamina C sunt sensibile la căldură şi sunt distruse la gătit.
Se va asigura aprovizionarea adecvată cu vitamine din complexul B şi vitamina C, prin fructe si legume crude, zi de  zi.

Vitamina C este esentiala pentru starea de sănătate a colagenului - ţesuturile de susţinere a pielii. Ea are o acţiune asupra ţesutului conjunctiv şi este esenţială pentru sinteza colagenului. Prin urmare, ajută la menţinerea fermității pielii şi elasticității şi întârzie formarea ridurilor, întăreşte sistemul imunitar şi protejează organismul de degenerare.
Vitamina C se gaseste in citrice, cum ar fi portocale, lămâi şi grapefruit şi, de asemenea, în roşii, sfeclă, cereale încolţite şi legume cu frunze verzi. Studiile efectuate pe citrice indică faptul că bioflavinoidele acţionează ca estrogenul, hormonul sexual feminin. Estrogenul este responsabil pentru o piele sanatoasa si pentru frumusețea parului.
Vitamina A joaca un rol important în menţinerea tinereții pielii, deoarece ajută la procesul de regenerare celulară; păstrează pielea moale şi netedă. Vitamina A poate fi obţinuăt din lapte, peşte, morcovi, varza, papaya.
Vitaminele B-Complex protejează sănătatea pielii si parului, alaturi de minerale precum fier, iod şi cupru. Restabilește sănătătea şi luciul părului şi poate juca chiar un rol în întârzierea albirii. Nutritionistii sunt de acord ca dietele bogate în complexul de vitamine B poate ajuta în probleme ale parului cum ar fi matreata si parul fragil. Se ia din cereale integrale, boabe de soia, o varietate de fructe si legume proaspete, iaurt si drojdie de bere.

Niciun comentariu: