3 iun. 2010

Păr rar si subţire, din cauza anemiei, subnutritiei sau unor boli

Parul friabil, uscat şi deteriorat este rezultatul anilor de "prelucrare" termica, vopsire si styling. Pe langa acestea, parul este un barometru vizibil al sănătăţii. Unele boli şi anumite medicamente determina parul să-şi piardă luciul, sa fie tern, uscat.

Ce afectiuni ne pot influenta sanatatea parului:
Anemie
Avem nevoie de fier pentru a produce globuele roşii care transportă oxigenul în organism. Deficitul de fier duce la anemie, ceea ce înseamnă mai puţine globule roşii din sânge, mai puţin de oxigen.
Mai puitn oxigen duce si la proasta hranire a scalpului, a foliculilor, şi în cele din urmă cauzează căderea părului. Parul va apărea deteriorat, mai rar şi scalpul va fi mai vizibil decât de obicei.
Alte simptome ale anemiei includ paloare, letargie si oboseala.
In acestfel de situatii, un supliment de fier ne poate ajuta.
Lipsa de vitamina C şi consumul de cofeina si alcool pot contribui la proasta absorbtie a absorbtie fierului. Consumul de fructe (portocale, macese etc,) si de alimente bogate in fier (ficat, alge) vor ajuta la refacerea parului.

Tulburari de alimentatie
Faza de crestere din ciclul parului este prematur oprita printr-un aport alimentar redus, ceea ce reduce fluxul de sânge catre cap. Părul îşi pierde strălucirea şi cade. Cei care pierd în greutate brusc sau isi limiteaza aportul de calorii pentru a se menţine la o greutate scăzută, ar putea avea astfel de probleme.
O alimentaţie echilibrată, bogata in proteine, este vitală. Parul este fabricat din proteine, de aceea este deosebit de important de a mânca la micul dejun proteine.
De asemenea, asiguraţi-vă că dieta este bogata in vitamine - in special complexul B, zinc si acizi grasi esentiali.

Sindromul Ovarului polichistic
Sindromul ovarului polichistic este cauzată de un exces de hormoni masculini, care pot declanşa subţierea parului in partea de sus a scalpului. Uneori, disfuntia determină o amplificare a cresterii firului de par pe fata si corp. Medicamentele care reduc cantitatea de hormoni masculini ar trebui să ajute regenerarea părului.

Disfunctii tiroidiene
Primul semn al unei afecţiuni tiroidiene poate fi caderea parului. Prea mult sau prea puţini hormoni tiroidieni afectează metabolismul şi ciclul de creştere a aprului. Căderea părului este generalizată - spate, laterale şi de sus , fiecare folicul este afectat.

STRESUL
Stresul poate provoca albire prematura. Hormonii lansat în organism în timpul evenimentelor stresante afecta absorbţia vitaminelor B, necesare pentru pigmentare. Stresul emotional poate duce, de asemenea, la alopecie, cand sistemul imunitar atacă celulele de păr, si rezultă pierderea masiva a parului. Suplimentele naturale precum şi la tehnicile de relaxare si vitaminele din complexul B ar putea ajuta.

Niciun comentariu: