4 nov. 2017

Parfumurile, in Egiptul antic

Parfumurile egiptene  erau celebre în întreaga Mediterană. Plinius a descris un parfum care încă mirosea puternic, după opt ani.
Parfumurile s-au bazat în mare parte pe plante: rădăcini, flori sau frunze de henna, scorțișoară, terebentină, iris, crini, trandafiri, migdale amare etc., înmuiate în ulei și, uneori, fierte. Esența a fost extrasa prin stoarcere, iar uleiul s-au adăugat pentru a produce parfumuri lichide, în timp ce pentru creme și unguente se adăuga ceară sau grăsime. Multe parfumuri aveau mai mult de o duzină de ingrediente.
În timpul regatului Unit se purtau conuri în păr, din parfum solid. 
O, toți oamenii, amintiți-vă cum va îmbătați de vin, cu coroane și parfum pe capete!
Stela de Nebankh din Abydos 
Ca florile de lotus plutind peste capetele petrecăreților pot fi simboluri de voie bună, mai degrabă, decât reprezentări ale conurilor unsuroase reale echilibrate precar pe cap, nu cu totul prea stabile după ce proprietarii lor beau câteva băuturi.
Mirosurile plăcute au fost asociate cu zeii. Amon. Regina Ahmose, soția lui Thutmose I, par să fi avut o relație specială, în conformitate cu inscripțiile care descriu concepția și nașterea lui Hatshepsut
El (adică Amen-Re) găsit ca sa culcat în frumusețea palatului ei. Ea s-a trezit la parfumul lui Dumnezeu, care a mirosit în prezența Majestății Sale. El sa dus la ea imediat, s-a culcat cu ea, a impus dorința lui asupra ei, spunand că ea ar trebui să-l vadă în forma sa de zeu. Când a venit în fața ei, ea sa bucurat la vederea frumuseții lui, iubirea a trecut în membrele sale, de mireasma zeului inundate; toate mirosurile sale au fost de la Punt.
JH Breasted, Ancient Records in Egipt
Că mirosurile lui Dumnezeu au fost de la Punt nu este de mirare, pentru ca tămâia si altele erau importate de acolo. Tămâie, smirnă, lemn parfumat etc. se aduceau din Africa de Est și Arabia și, în consecință, eraucostisitoare. Numai cei foarte bogați își puteau permite să le folosească, în cazul în care nu erau rezervate pentru utilizarea exclusivă a zeilor.
Purtatori de lenjerie s-au uitat la mine ca și cum ar dori, 
Cei parfumati cu mirul meu [ turnat în timp ce mergeau]
Instrucțiunea regelui Amenemhet I pentru fiul său Sesostris
Parfumuri și creme erau păstrate, în general, în vase de piatră sau sticlă. Cum Pliniu cel Bătrân a remarcat în Istoria naturală:
Unguentele se păstrau cel mai bine în cutii de alabastru, și parfumurile amestecate cu ulei, pentru durabilitatea lor era mai gros, cum ar fi uleiul de migdale, de exemplu.
Pliniu cel Bătrân, Istorie Naturală, Vol. XIII. Capitolul 3

Niciun comentariu: